MENU

Śniadanie

W Hotelu Opera wiemy, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia.
Daje energię na cały dzień, dlatego jedną z wizytówek Hotelu jest doskonałe, urozmaicone i smaczne śniadanie.
Nasi Goście codziennie mogą wybierać spośród sporej ilości produktów i potraw, w tym również świeżych owoców i warzyw, szerokiej gamy serów, wędlin, dań ciepłych oraz wypieków z hotelowej cukierni.

Śniadanie podawane jest w naszej restauracji

codziennie od poniedziałku do soboty

w godz. 7:00 – 10:00,

a w niedziele i święta zapraszamy

w godz. 8:00 – 11:00.

W przypadku wyjazdu przed godz. 7:00 oferujemy Państwu smaczny pakiet
śniadaniowy .

Zapraszamy na śniadanie również Gości nie mieszkających w Hotelu.


Bufet Śniadaniowy

Skomponuj swoje śniadanie spośród sporej ilości produktów: jajecznice,
kiełbaski, duży wybór pieczywa, także z pełnoziarnistej mąki, wędliny,
sery, własnej produkcji pasztet, rozmaite sałatki, ciasta i desery
własnego wypieku, jogurty i płatki, pokrojone warzywa, croissanty, soki
owocowe, kawę i wybór herbat.

Śniadanie polskie
Jajecznica z dwóch jaj, kiełbaska, pieczywo, masło

Talerz domowych wędlin
Talerz wędlin i serów z pieczywem i masłem

Jajka sadzone
2 jajka, bekon, masło, pieczywo

Śniadanie kontynentalne
Bułeczki wypiekane 3 szt, masło, dżem, miód kawa lub herbata


Plater hotelowy dla dwóch osób „Best Seller ”

Polędwiczka wieprzowa z grilla
Grillowany filet z kurczaka
Steaki minutowe z rozbefu
Placuszki ziemniaczano-serowe
Krążki cebulowe
Grillowane warzywa
Ziemniaki dłutowane z czosnkiem i zieloną pietruszką
Mix sałat z sosem vinaigrette + 2 rodzaje dipu


Menu na Niedzielę

Niedziela to wyjątkowy dzień, który powinno spędzić się z rodziną.
Specjalnie na taką okazję przygotowaliśmy niezwykłe
„Menu na niedzielę” które obowiązuje tylko tego dnia.


Rodzinny Obiad Wieloporcjowy dla 6 osób – 210 zł

1 x waza rosołu z makaronem

2 x rolada wołowa

2 x ćwiartka z kaczki

2 x bitki ze schabu

3 x czerwona kapusta

3 x zestaw surówek

4 x kluski śląskie

2 x ziemniaki


Domowy Obiad dla 4 osób – 116 zł

1 x waza rosołu z makaronem

4 x rolada wieprzowa

4 x kluski śląskie

4 x czerwona kapusta

Domowy Obiad – 29 zł

rosół z makaronem

rolada wieprzowa z kluskami i czerwoną kapustą


Promocyjne zestawy niedzielne nie są uwzględniane do menu na przyjęcie okolicznościowe.


Przekąski

Deska serów do wina

Deska wędlin regionalnych

Bruschetta z pomidorem, mozzarellą i bazylią

Bruschetta z szynką parmeńską i rukolą

Krążki cebulowe

Smażony ser Cheddar

Mix świeżo wypieczonego pieczywa z masłem smakowym


Przystawki

Tatar z polędwicy wołowej z marynowanym podgrzybkiem

Carpaccio z polędwicy wołowej z oliwą bazyliową i rukolą

Krewetki po prowansalsku na bukiecie sałat z grzanką


Zupy

Rosół z makaronem

Krem z pomidorów pelati z oliwą bazyliową

Żurek śląski w chlebie

Zupa rybna z trio rybnym w kociołku

Zupa borowikowa z łazankami i kwaśną śmietaną


Dania z drobiu

Grillowany filet z kurczaka z masłem truflowym z frytką supreme, mix sałat z sosem vinaigrette cytrynowym

Filet z kaczki na winnych jabłkach z kluseczkami gnocchi, oliwą bazyliową i sosem pomarańczowym z żurawiną

Filet z kurczaka w marynacie cytrynowej na jarmużu w śmietanie z puree ziemniaczanym z białym pieprzem i sosem cytrynowym


Dania z wieprzowiny

Polędwiczka wieprzowa z kopytkami, glazurowany m burakiem i sosem grzybowym

Bitki ze schabu w białym sosie z pieprzem młotkowym, ziemniakami smażonym i na maśle czosnkowym z marchewką
paryską i tymiankiem

Żeberka wieprzowe w sosie Louisiana na panczkraucie


Dania z wołowiny

Stek z polędwicy z frytką belgijską z masłem z suszonymi pomidorami, mix sałat z sosem vinaigrette

Stek z antrykotu z sosem z musztardy francuskiej, pieczonym ziemniakiem i fasolką szparagową z boczkiem

Szaszłyk z rozbefu z grillowanymi warzywami i dłutowanymi ziemniakami z sosem Louisiana

Rolada wołowa z kluskami śląskimi i czerwoną kapustą


Ryby

Polędwica z dorsza na sosie porowym z winem, puree z marchewki i grillowana brukselka

Filet z sandacza z frytkami na warzywach grillowanych z dipem cytrynowym

Grillowany łosoś z placuszkami ziemniaczano – serowymi i sałatką z marynowanego selera naciowego

Filet z dorady z kaszą kuskus z miętą i kalafiorem romanesco


Makarony

Linguine z krewetkami z pesto z pomidorów i rukolą, serem Corregio i oliwkami

Tagliatelle z kurczakiem i brokułem w sosie serowym.

Pappardelle z kurkami, porem i grillowaną wieprzowiną

Penne z pesto bazyliowym, pomidorami cherry i orzechami włoskimi


Sałatki

Sałatka ze smażonym serem Cheddar
mix sałat/ smażony ser Cheddar/ pomidor cherry /seler naciowy/
papryka bananowa /dressing majonezowy

Sałatka z grillowanym kurczakiem
mix sałat / filet z kurczaka z grilla / krążki cebulowe /chipsy serowe/
pomidor cherry /ogórek zielony / sezam czarny /sos czosnkowy

Sałatka chłopska
mix sałat / ogórek kiszony / marynowana czerwona cebula /
chips z  boczku / jajko mollet / sos musztardowy


Dodatki do dań głównych

Frytki, kluski, gnocchi, ziemniaki z wody, ziemniaki zapiekane, kuskus
Mix sałat, warzywa blanszowane, warzywa grillowane
Kapusta zasmażana, kapusta czerwona
Zestaw surówek, 3 rodzaje
Pieczywo
Masło
Ketchup, musztarda, majonez
Dipy i sosy


Desery

Sorbet whisky z pianą limonkową

Ciepła szarlotka własnego wypieku podana z lodami waniliowymi i sosem owocowym

Szarlotka własnego wypieku

Sernik wiedeński podany z sosem wiśniowym i likierem Amaretto

Sernik własnego wypieku

Ciepłe ciasto czekoladowe brownie z lodami waniliowymi, sosem karmelowym i bitą śmietaną

Tort czekoladowy

Puchar lodów rzemieślniczych z owocami i bitą śmietaną

Czekolada na gorąco z bitą śmietaną


Menu dla dzieci

 

(od 1 do 10 lat)

Rosół z makaronem

Zupa pomidorowa

Panierowany filet z kurczaka z frytkami, surówka z marchewki

Kluski śląskie z sosem pieczeniowym

Frytki z ketchupem

Pucharek lodowy dla dzieci

Naleśniki z serem, sosem czekoladowym i bitą śmietaną