Restauracja Hotel Opera*** na Szlaku Kulinarnym Śląskie Smaki
Tradycja to nie tylko historia i lokalne zwyczaje. To także przekazywane z pokolenia na pokolenie przepisy i smaki przywodzące na myśl wspomnienia rodzinnego domu. Z myślą o ochronie kulinarnego dziedzictwa powstał Szlak Kulinarny Śląskie Smaki, tworzony przez restauracje serwujące najwyższej jakości dania regionalne. 15 kwietnia do tego zaszczytnego grona dołączyła Restauracja Hotel Opera – pierwszy reprezentant powiatu tarnogórskiego.
Inicjatorem powstania Szlaku jest Śląska Organizacja Turystyczna. Pierwsza mapa prawdziwie regionalnych restauracji powstała w 2012 roku. Obecnie znajduje się na niej 27 obiektów, słynących z dań kuchni śląskiej, jurajskiej, zagłębiowskiej, mieszczańskiej/myśliwskiej i beskidzkiej.
Każdy lokal może poszczycić się certyfikatem “Śląskich Smaków”, przyznawanym przez Komisję Certyfikacyjną Śląskiej Organizacji Turystycznej. Surowym kryteriom oceny podlegają nie tylko smak, sposób przyrządzenia i prezentacja dań, ale również wystrój lokalu i jakość świadczonych usług.
Śląsk na talerzu
Dania zaprezentowane komisji przez Restaurację Hotel Opera została wyróżnione z uwagi na najwyższej jakości produkty: sezonowe, nieprzetworzone, pochodzące od lokalnych dostawców. Potrawy zachwyciły smakiem, jaki często pozostał już tylko we wspomnieniach mieszkańców Tarnowskich Gór i okolic.
W menu można znaleźć śląski żur w chlebie na przygotowywanym w naszej restauracji zakwasie. Ogromnym powodzeniem cieszy się rolada wołowa z kluskami i modrą kapustą oraz golonka podawana na panczkraucie. Goście chętnie próbują też tradycyjnie marynowanego uda z gęsi w sosie majerankowym oraz filetu z kaczki pieczonego z jabłkami. Za idealne ukoronowanie tradycyjnego śląskiego obiadu uznano szarlotkę na ciepło.
Przysmaki z własnej wędzarni
W menu naszej Restauracji powstała wkładka, w której znajdą Państwo listę dań regionalnych. Ale to nie wszystkie lokalne propozycje, jakie przygotowaliśmy dla naszych Gości. Również inne potrawy zostały oznaczone prestiżowym logo Szlaku.
Wśród nich warto zwrócić uwagę na dania, które przyrządzamy we własnej wędzarni. Tak przygotowany pstrąg z masłem czosnkowym, żeberko z zasmażaną kapustą, pasztet i regionalne wędliny spełnią oczekiwania najbardziej wymagających klientów. Smakoszy śląskiej kuchni z pewnością zaintrygują również ręcznie lepione pierogi z krupniokiem oraz gęsie wątróbki z grzankami.