MENU

Niepowtarzalny smak, najwyższej jakości produkty i prawdziwa śląska gościnność to przepis na doskonałą kuchnię. Bogate i różnorodne menu Restauracji Hotelu Opera to propozycja dla całej rodziny, która spełni oczekiwania zarówno miłośników tradycji, jak i najnowszych kulinarnych trendów.

 

Lokalnie i sezonowo

Wiosną w naszej kuchni królują szparagi, latem w karcie zagoszczą truskawki, a w listopadzie, jak co roku, nie zabraknie aromatycznej gęsiny.

Wkładkę sezonową modyfikujemy wraz ze zmianą pór roku. Dzięki temu mamy możliwość serwowania naszym Gościom potraw przyrządzonych na bazie świeżych produktów pozyskiwanych od lokalnych dostawców.

 

Tradycyjnie – regionalnie

Szczególnym uznaniem cieszą się dania przyrządzane w sposób tradycyjny, takie jak żur czy barszcz na naturalnym zakwasie przygotowywanym w naszej restauracji.

Zapraszamy na świeży, domowy makaron, ręcznie lepione pierogi, a także do degustacji dań przygotowywanych w naszej wędzarni: aromatycznego pstrąga, soczystych żeberek i swojskich wędlin.

Kulinarną tradycję kultywujemy również serwując najwyższej jakości dania kuchni regionalnej, których wyjątkowy smak umożliwił nam uzyskanie prestiżowego certyfikatu “Śląskie Smaki” i zaowocował włączeniem Restauracji Hotelu Opera do grona restauracji tworzących Szlak Kulinarny Śląskie Smaki.

W stylu wege, w wersji fit

Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom naszych Klientów, do menu wprowadziliśmy innowacyjne dania wegetariańskie i wegańskie. Amatorom potraw bezmięsnych polecamy bezjajeczny makaron penne z bazyliowym pesto, suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi, pierogi bez jajek faszerowane kurkami, kaszą gryczaną i zieloną pietruszką czy placuszki marchewkowo-cukiniowe z grillowanymi warzywami.

Z myślą o Gościach poszukujących dań niskokalorycznych skomponowaliśmy smaczne i lekkie potrawy, które przeczą przekonaniu, że na diecie nie ma miejsca na wyjątkowe doznania smakowe.

Kulinarne wojaże

Klientom planującym kulinarną wycieczkę poza granice Polski rekomendujemy dania inspirowane kuchnią francuską, austriacką i amerykańską.

Krewetki po prowansalsku, sznycel wiedeński czy stek rib-eye w sosie worcestershire spełnią oczekiwania najbardziej wymagających Gości.

Dla najmłodszych

Szczególną troską otaczamy naszych najmłodszych Klientów. Na dzieci w naszej Restauracji czeka domowy rosół i zupa pomidorowa. W dziecięcym menu nie zabrakło nuggetsów przygotowywanych na delikatnych polędwiczkach z kurczaka, klusek śląskich z sosem pieczeniowym i kopytek. Małym smakoszom chętnie serwujemy też gofry, naleśniki i puszyste pancake’i.

Wszystkie dania przygotowujemy na bazie świeżych składników kupowanych u lokalnych dostawców.

Podczas oczekiwania na potrawę i po posiłku naszych milusińskich zapraszamy do zabawy w kąciku dziecięcym, a rodziców – do spokojnego delektowania się zamówionym daniem.

Regionalne dania kuchni śląskiej i polskiej

 

Żur śląski w chlebie (250ml)
żurek z własnego zakwasu/kiełbasa wieprzowa/ziemniaki

 

Udo z gęsi marynowane tradycyjnie (180g) z sosem majerankowym, kapustą zasmażaną, śliwką wędzoną i kopytkami
gęś owsiana/sos majerankowy/biała kapusta kiszona/kopytka

 

Filet z kaczki pieczony z jabłkami (160g), na sosie pomarańczowym z kopytkami
i  marynowanym burakiem
kaczka „Barbarie”/kopytka/burak kiszony

 

Śląska rolada wołowa (160g) z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem pieczeniowym
rolada wołowa/kluski białe 6 szt./czerwona kapusta


Golonko pieczone w piwie z jałowcem
(350g) na panczkraucie
golonko wieprzowe/kapusta kiszona/puree z ziemniaka

 

Szarlotka własnego wypieku na ciepło z lodami waniliowymi kardamonem i bitą śmietaną
jabłko „Antonówka”/lody waniliowe własnej produkcji/kardamon/bita śmietana

 

„Best Seller” zestaw dla dwóch osób 

polędwiczka wieprzowa z grilla (160g)

grillowany filet z kurczaka (160g)

steaki minutowe z antrykotu (200g)

placuszki ziemniaczano-serowe (150g)

krążki cebulowe (100g)

grillowane warzywa (100g)

ziemniaki dłutowane z czosnkiem i zieloną pietruszką (150g)

mix sałat z sosem vinaigrette

2 rodzaje dipu (100ml)

 

 

Polecamy wędliny z naszej wędzarni na zamówienie

Schab z wędzarni 

Baleron w ziołach 

Szynka z listkiem 

Filet z gęsi wędzony

Boczek staropolski rolowany w przyprawach

*zamówienia proszę składać minimum z trzydniowym wyprzedzeniem

 

 

Przystawki

 

Tatar z polędwicy wołowej (120g)  z marynowanym podgrzybkiem
siekana polędwica wołowa/podgrzybek/cebula ogórek kiszony/żółtko przepiórcze/mini bułeczka


Śledź
(150g) w trzech sosach
matjas/musztarda/curry
matjas/jabłko/śmietana
matjas/olej rzepakowy/ogórek kiszony/papryka

*Do tatara oraz śledzia polecamy polską wódkę 40ml/5zł


Pasztet
(150g) własnej produkcji z żurawiną

                                                     

Bruschetta (200g) z mozzarellą lub szynką parmeńską
– bagietka/pomidor malinowy/mozarella/świeża bazylia
– bagietka/szynka parmeńska/rukola


Deska serów regionalnych 
(350g)
ser gouda/ser z dziurami/camembert/pleśniowy/wędzony/suszone morele/orzechy włoskie/oliwki/paluchy grissini

 

Deska wędlin regionalnych z pieczonym pasztetem (350g)
szynka z pieca/kiełbasa jałowcowa/baleron/kabanosy lub kindziuk/pasztet własnego wyrobu/musztarda/chrzan/mini bułeczka 

 

Zupy

 

Rosół królewski z domowym makaronem  (250ml)

 

Trio rybne w kociołku  (350ml)
łosoś/sandacz/dorsz/warzywa

 

Zupa borowikowa z łazankami, kwaśną śmietaną  i kolendrą (250ml)
grzyby leśne/makaron łazanki


Żur śląski w chlebie (250ml)
żurek z własnego zakwasu/kiełbasa wieprzowa/ziemniaki

 

Barszcz czerwony z kołdunami  (250ml)
barszcz czerwony z własnego zakwasu/mięso wieprzowo-wołowe

 

Krem z pomidorów pelati z oliwą bazyliową i grzankami  (250ml)
pomidory pelati/oliwa bazyliowa własnej produkcji/grzanki

 

 

Dania z wołowiny

 

Stek z polędwicy wołowej (200g) z grillowanymi warzywami i dłutowanym ziemniakiem
polędwica wołowa/grillowana papryka/ziemniak dłutowany/cukinia/pomidor/cebula

 

Bitki z polędwicy wołowej (200g) ze szpeclami w sosie demi glace i sałatką z kiszonych ogórków
polędwica wołowa/kluski kładzione/sos własny

 

Stek „Rib-Eye”(220g) w sosie worcestershire z ziemniakiem z pieca i sałatą vinaigrette
antrykot wołowy/sos worcestershire/ziemniak „Charlotte”/mix sałat z vinaigrette

 

Dania z cielęciny

 

Sznycel wiedeński (160g) z sałatką ziemniaczaną
cielęcina/gotowany ziemniak/czerwona cebula/ogórek kiszony

 

Dania z wieprzowiny

 

Żeberko z naszej wędzarni (500g)  podane na desce z kapustą zasmażaną i ziemniakami z pieca (danie dla dwojga)

żebro wieprzowe/biała kapusta kiszona/ziemniaki z pieca/chrzan/musztarda

 

Rolada wieprzowa (160g) z kluskami śląskimi, kapustą zasmażaną i sosem własnym
rolada wieprzowa/kluski białe/biała kiszona kapusta

 

Polędwiczki wieprzowe (160g) z kurkami w sosie z sera pleśniowego podane z kopytkami i buraczkami
polędwica wieprzowa/kurki/kopytka 7szt./burak glazurowany

Dania z drobiu


Filet z indyka
(160g) w sosie żurawinowym z duszoną marchewką z tymiankiem i puree z groszku zielonego
filet z indyka/marchewka duszona/zielony groszek


Grillowany filet z kurczaka
(160g) z frytką supreme  i mix sałat z vinaigrette
filet z kurczaka/frytki/mix sałat z vinaigrette własnej produkcji


Gęsie wątróbki
(200g) na liściach sałaty z grzankami
gęsie wątróbki/mix sałat/grzanki czosnkowe

 

Ryby


Filet z sandacza
(160g) z kalafiorem romanesco, ryżem jaśminowym   i dipem jogurtowo-koperkowym
sandacz/kalafior romanesco/ryż jaśminowy

 

Filet z łososia (160g) na szpinaku z placuszkami  ziemniaczano-serowymi
łosoś atlantycki/szpinak/ziemniak pieczony

 

Pstrąg z naszej wędzarni (250g) z masłem czosnkowym
i pieczonymi ziemniakami

   pstrąg /ziemniak „Charlotte”/pieczone ziemniaki/
pieczone pomidorki koktajlowe

 

Filet z dorsza (160g) z frytką belgijską  z sosem tatarskim i colesławem
filet z dorsza/frytka belgijska/colesław

 


Makarony/Pierogi/Placki

 

Penne z pesto bazyliowym, pomidorami suszonymi i orzechami włoskimi (350g)
makaron penne/pesto bazyliowe/pomidory suszone/orzechy włoskie


Tagliatelle z pesto truflowym, pomidorkami cherry i cebulką dymką
(350g)
makaron tagiatelle/pesto truflowe/pomidorki cherry/dymka

 

Pierogi ręcznie lepione z gęsią wątróbką (350g)


Pierogi z kaszą gryczaną, kurkami i natką pietruszki  
(350g)    


Pierogi ręcznie lepione z krupniokiem
(350g)

 

Placuszki marchewkowo-cukiniowe  z grillowanymi warzywami  (300g)
cukinia/marchew/pomidor/bakłażan/papryka czerwona

 


Sałatki

Sałatka z wędzoną kaczką (100g), pomarańczą, serem camembert, orzechami włoskimi i sosem śliwkowym

 

Krewetki po prowansalsku duszone w białym winie na bukiecie sałat z ziołowymi grzankami czosnkowymi  (300g)
krewetka królewska 7 sztuk/mix sałat/grzanki czosnkowe


Sałatka z grillowanym kurczakiem  
(350g)
mix sałat/filet z kurczaka z grilla/pomidor cherry/ogórek zielony/krążki cebulowe/chips serowy/czarnuszka/sos czosnkowy/bułeczka

 

Ziemniaczana sałatka po bawarsku (250g)
plastry gotowanych ziemniaków/ogórek kiszony/smażony boczek oliwa z oliwek/balsamico/czerwona cebula/szczypiorek

 


Desery

 

Deser sułtański z bakaliami, ajerkoniakiem i bitą śmietaną 
beza/rodzynki/suszone morele/daktyle/ajerkoniak


Sernik z brzoskwiniami z bezą, orzechami włoskimi i słonym karmelem
sernik/brzoskwinie/beza/orzechy włoskie/solony karmel


Szarlotka własnego wypieku na ciepło z lodami waniliowymi, kardamonem i bitą śmietaną
jabłko „Antonówka”/lody waniliowe własnej produkcji/kardamon/bita śmietana

 

Puchar lodów własnego wyrobu z owocami, musem i bitą śmietaną
trzy smaki lodów/owoce/mus owocowy/świeża mięta

 

 

Niedzielna Promocja
od 12:00 do 16:00*

 

Domowy obiad I 

rosół z domowym makaronem (250ml)

rolada wieprzowa z kluskami śląskimi i kapustą zasmażaną (160g)


Domowy obiad II 

rosół z domowym makaronem (250ml)

rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą (160g)


Domowy obiad III

rosół z domowym makaronem (250ml)

ćwiartka kaczki z kluskami śląskimi i modrą kapustą (160g)

 

* promocja nie obowiązuje w dni świąteczne

 

 

Menu dla dzieci

 

Rosół z domowym makaronem


Zupa pomidorowa
z ryżem/makaronem

Polędwiczki z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki
nuggetsy 8 sztuk/frytki/surówka


Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 

 

Frytki z ketchupem


Puchar lodowy dla dzieci
lody własnej produkcji/owoce/bita śmietana


Naleśniki z serem, sosem czekoladowym i bitą śmietaną 


Pancake Tort
pancakes 8 sztuk/ cukier puder/syrop klonowy


Gofry z owocami, bitą śmietaną i polewą
gofry 2 sztuki/świeże owoce/bita śmietana/polewa

 “Najlepsza Restauracja Województwa Śląskiego 2017” 

 W 2017 roku restauracja Opera zajęła 7 miejsce w plebiscycie na Najpopularniejszą Restaurację Roku 2017. Konkurs został zorganizowany przez Dziennik Zachodni a wyróżnienie Restauracji Opera przypadło jako jedynej restauracji w Tarnowskich Górach.